Krok c.1: /jedna sa o recept na klasicke francuzske pecene kurca- Poulet roti/
Co budeme potrebovat:
1,3- 1,5 kg kurca
¼ lyzicky soli
2 lyzice masla
Predhrejeme si ruru. / podla originalneho receptu na 218 stupnov, asi 10 minut/
Medzitym si kurca zvnutra potrieme solou a polovicou / teda 1 lyzicou/ masla.
Kozu kurcata dokladne osusime a zvyskom masla potom potrieme kurca z vonkajsej casti.
Pekac, v ktorom budeme kurca piect potrieme olejom.
Kurca ulozime na pekac prsiami smerom nahor / v tomto momente- po ulozeni kurata mozeme pre ochutenie a lepsiu vonu vypeku pridat na tenke platky pokrajanu mrkvu+ cibulu- nakrajanu na mensie kusky/.-> pecieme na 230 stupnoch prvych 30 minut pecenia-> potom znizime teplotu na 175 stupnov
Dalsi postup uplatnime v pripade, ak sme mali na uvod chut kurca „pozväzovat“. Tento postup „viazania“ kurcata / neviem momentalne najst vhodny vyraz.../ by som asi ani nedokazala opisat, preto pripojim link na video, kde si to mozete pozriet. V pripade volby tohto postupu je dalsi postup taky, ze sa kuriatko necha piect prsiama smerom nahor 15 minut, nasledne sa otoci a na kazdej strane sa pecie po 5 minut, pricom sa pri kazdom raze poleje vypekom.
http://www.mahalo.com/how-to-truss-a-chicken
V pripade, ak ste predosly/ fakultativny/ krok nerealizovali, postupujete tak, ze kazdych 20 minut kuriatko polejete vypekom.
Kurca by malo byt hotove asi po 1hod. A 1é minutach, ale ako viete, je to individualne a ustrazit si to musite Vy:)
pozn.- recept hovori o tom, ze po 35 minutach pecenia a nasledne po dalsich 20tich je potrebne kurca osolit-> necham na Vas, ako sa s tym vysporiadate-> ci to budete povazovat za nevyhnutne dodrziavat, alebo osolenie uskutocnite inokedy...
Krok c. 2:
INGREDIENCIE:
400 g cerstvych sampinonov
½ lyzice masla
½ lyzicky citronovej stavy
¼ lyzicka soli
½ lyzice kukuricneho skrobu, rozmiesaneho v 1 lyzici smotany
cierne korenie na dochutenie
Pripravime si sampinony->Sampinony ocistime a podla ich velkosti ich bude rozpolime, rozstvrtime, alebo ponechame cele / ak su velmi male/.
Následne na panvici nechame rozpustit maslo a pridame pripravene sampinony. Hned na to pridame sol, cierne korenie a citronovu stavu. Panvicu prikryjeme a pockame, pokial sa z hub neodpari tekutina / mne to trva asi tak 6-8 minut/.
V smotane rozmiesany kukuricny skrob potom, ako sa nam odparila prebytocna voda, pridame k hubam, nechame vsetko spolu dusit asi dve minuty a odstavime.
Krok c.3:
Ked je kurca hotove, vyberieme ho z rury a nechame ho „odpocivat“ pri izbovej teplote, pokial nedokoncime dalsie kroky.
2 lyzice vypeku spod kurcata
mensia salotka
½ salky portskeho / alebo aj ineho vina/
sampinony pripravene podla kroku c.2
1 salka smotany / podla receptu ba slahanie, mozno ju ale nahradit aj menej „tucnou“/
Salotku nakrajame nadrobno a pridame ju do panvice, do ktorej sme si dali 2 lyzice vypeku spod kurcata. Asi po minute k salotke pridame ½ salky portskeho/ cervene, polosladke/ a varime asi 4 minuty. Nasledne pridame predpripravene sampinony+ salku smotany a spolu este povarime 2-3 minuty.
pozn.- ja osobne pouzivam hlboku panvicu pre tento krok
Krok c.4:
pecene kurca
Upecene kurca naporcujeme.
Nasledne ho ulozime do panvice s omackou a spolu prikryte povarime dalsich 5 minut.
POZNAMKA: podla originalneho receptu sa ma naporcovane kurca pred jeho ulozenim do omacky este flambovat s pouzitim ¼ salky konaku. Pre zaciatocnikov to ale nie je nic jednoduche a profikom to vysvetlovat snad nemusim ;)
Takze tento krok absolvujte podla toho, ci sa nan citite alebo nie.
Samotne flambovanie bude potom predmetom dalsich mojich prispevkov. Nateraz ho vynechavam, snad to nie je problem;-).
Bon appétit!
PS: ospravedlnujem sa, ze clanatial nemam dolozene fotografiami. Momentalne to nie je mozne, kedze mame, nezne povedane, velmi bojove podmienky...Snad coskoro;)