reklama

"Poulet au porto"- Pečené kurča s portským, hubami a smotanou

Dnes je na rade Kurča v portskom-“ Poulet au porto“ . Ak by som Vam mala na uvod predstavit toto skvele a pomerne jednoduche jedlo, poviem len, ze zakladom je, nam vsetkym zname, pecene kura ( „Poulet roti“) , „vylepsene“ sampinonmi a smotanou. Neviem ako Vy, ale ja tuto kombinaciu zboznujem :-).  Tak sa teda do toho mozeme pustit.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Krok c.1: /jedna sa o recept na klasicke francuzske pecene kurca- Poulet roti/

Co budeme potrebovat:

  • 1,3- 1,5 kg kurca

  • ¼ lyzicky soli

  • 2 lyzice masla

  1. Predhrejeme si ruru. / podla originalneho receptu na 218 stupnov, asi 10 minut/

  2. Medzitym si kurca zvnutra potrieme solou a polovicou / teda 1 lyzicou/ masla.

  3. Kozu kurcata dokladne osusime a zvyskom masla potom potrieme kurca z vonkajsej casti.

  4. Pekac, v ktorom budeme kurca piect potrieme olejom.

  5. Kurca ulozime na pekac prsiami smerom nahor / v tomto momente- po ulozeni kurata mozeme pre ochutenie a lepsiu vonu vypeku pridat na tenke platky pokrajanu mrkvu+ cibulu- nakrajanu na mensie kusky/.-> pecieme na 230 stupnoch prvych 30 minut pecenia-> potom znizime teplotu na 175 stupnov

  • Dalsi postup uplatnime v pripade, ak sme mali na uvod chut kurca „pozväzovat“. Tento postup „viazania“ kurcata / neviem momentalne najst vhodny vyraz.../ by som asi ani nedokazala opisat, preto pripojim link na video, kde si to mozete pozriet. V pripade volby tohto postupu je dalsi postup taky, ze sa kuriatko necha piect prsiama smerom nahor 15 minut, nasledne sa otoci a na kazdej strane sa pecie po 5 minut, pricom sa pri kazdom raze poleje vypekom.

http://www.mahalo.com/how-to-truss-a-chicken

V pripade, ak ste predosly/ fakultativny/ krok nerealizovali, postupujete tak, ze kazdych 20 minut kuriatko polejete vypekom.

Kurca by malo byt hotove asi po 1hod. A 1é minutach, ale ako viete, je to individualne a ustrazit si to musite Vy:)

pozn.- recept hovori o tom, ze po 35 minutach pecenia a nasledne po dalsich 20tich je potrebne kurca osolit-> necham na Vas, ako sa s tym vysporiadate-> ci to budete povazovat za nevyhnutne dodrziavat, alebo osolenie uskutocnite inokedy...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krok c. 2:

INGREDIENCIE:

  • 400 g cerstvych sampinonov

  • ½ lyzice masla

  • ½ lyzicky citronovej stavy

  • ¼ lyzicka soli

  • ½ lyzice kukuricneho skrobu, rozmiesaneho v 1 lyzici smotany

  • cierne korenie na dochutenie

Pripravime si sampinony->Sampinony ocistime a podla ich velkosti ich bude rozpolime, rozstvrtime, alebo ponechame cele / ak su velmi male/.

Následne na panvici nechame rozpustit maslo a pridame pripravene sampinony. Hned na to pridame sol, cierne korenie a citronovu stavu. Panvicu prikryjeme a pockame, pokial sa z hub neodpari tekutina / mne to trva asi tak 6-8 minut/.

V smotane rozmiesany kukuricny skrob potom, ako sa nam odparila prebytocna voda, pridame k hubam, nechame vsetko spolu dusit asi dve minuty a odstavime.

Krok c.3:

Ked je kurca hotove, vyberieme ho z rury a nechame ho „odpocivat“ pri izbovej teplote, pokial nedokoncime dalsie kroky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 2 lyzice vypeku spod kurcata

  • mensia salotka

  • ½ salky portskeho / alebo aj ineho vina/

  • sampinony pripravene podla kroku c.2

  • 1 salka smotany / podla receptu ba slahanie, mozno ju ale nahradit aj menej „tucnou“/


Salotku nakrajame nadrobno a pridame ju do panvice, do ktorej sme si dali 2 lyzice vypeku spod kurcata. Asi po minute k salotke pridame ½ salky portskeho/ cervene, polosladke/ a varime asi 4 minuty. Nasledne pridame predpripravene sampinony+ salku smotany a spolu este povarime 2-3 minuty.

pozn.- ja osobne pouzivam hlboku panvicu pre tento krok

Krok c.4:

  • pecene kurca

Upecene kurca naporcujeme.

Nasledne ho ulozime do panvice s omackou a spolu prikryte povarime dalsich 5 minut.

POZNAMKA: podla originalneho receptu sa ma naporcovane kurca pred jeho ulozenim do omacky este flambovat s pouzitim ¼ salky konaku. Pre zaciatocnikov to ale nie je nic jednoduche a profikom to vysvetlovat snad nemusim ;)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takze tento krok absolvujte podla toho, ci sa nan citite alebo nie.

Samotne flambovanie bude potom predmetom dalsich mojich prispevkov. Nateraz ho vynechavam, snad to nie je problem;-).

Bon appétit!

PS: ospravedlnujem sa, ze clanatial nemam dolozene fotografiami. Momentalne to nie je mozne, kedze mame, nezne povedane, velmi bojove podmienky...Snad coskoro;)

Martina Šostáková

Martina Šostáková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Our future- our choice Zoznam autorových rubrík:  francúzska kuchyňaKrásy ParížaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu